Održan Dan inženjera Republike Hrvatske 2024

Apr 03, 2024

Hrvatski inženjerski savez (HIS) s ponosom je obilježio jubilarni 10. “Dan inženjera Republike Hrvatske”, koji se održao 29. veljače i 1. ožujka 2024. godine na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 23.

Tradicionalno, „Dan inženjera Republike Hrvatske“ Hrvatski inženjerski savez (HIS) organizirao je u suradnji s  Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske – HATZ.

Tema ovogodišnjeg „Dana inženjera RH“ bila je  „Strategija razvoja Republike Hrvatske u svjetlu klimatskih promjena“, ključno pitanje suvremenog društva koje zahtijeva sudjelovanje i inovativnost svih sektora, a ponajviše inženjerske struke.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivredeMinistarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovineMinistarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unijeMinistarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske gospodarske komore.

Hrvatski zavod za norme (HZN) Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)  bili su partneri  ovogodišnjeg Dana inženjera.

Svoje uvodne govore i pozdrave održali su predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza, gosp. Zdravko Jurčec, dipl. ing. građ., predsjednik Akademije Tehničkih znanosti Hrvatske, prof. dr. sc. Vedran Mornar, prodekan Drvnotehnološkog odsjeka, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof. dr. sc. Alan Antonović, ravnatelj Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Ivan Güttler, ravnatelj Hrvatskog zavoda za norme, Igor Božičević dipl. ing. prom., u ime rektora Sveučilišta u Zagrebu prorektor prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, Tajnik Razreda tehničkih znanosti Akademije znanosti i umjetnosti, akademik Ignac Lovrek, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, gđa. Mirjana Čagalj, dipl. ing. građ., te izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gosp. Branka Bačića, gđa. Dunja Magaš, državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koja je ujedno i otvorila ovogodišnji „Dan inženjera Republike Hrvatske“.

Skup je okupio stručnjake iz inženjerskog sektora kako bi raspravljali o inovativnim rješenjima i pristupima u suočavanju s izazovima klimatskih promjena.

 

Održana predavanja:

 • dr. sc. Kristian Horvath, Državni hidrometeorološki zavod, DHMZ
  “Klima jučer, danas, sutra: meteorološke informacije kao potpora odlučivanju u društvu i gospodarstvu” 
 • prof. dr. sc. Stjepan Mikac, Sveučilište u Zagrebu  Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
  “Koliko klimatske promjene ugrožavaju šume i šumarstvo u Hrvatskoj?” 
 • dr. sc. Josip Lopižić, Hrvatsko psihološko društvo, HPD
  “Klimatske promjene i mentalno zdravlje pojedinca  i zajednice”
 • Julija Škoro, dipl.oec., Holcim d.o.o.
  “Put prema ugljičnoj neutralnosti”
 • prof. dr. sc. Mario Bačić, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, HATZ
  “Utjecaj klimatskih promjena na geotehnicke konstrukcije”
 • dr. sc. Ana Šverko, Institut za povijest umjetnosti, IPU
  “Kulturna dobra i energetska obnova”
 • dr. sc. Gordana Beg Paklar, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
  “Znanstveno utemeljeni planovi prilagodbe na klimatske promjene – rezultati projekata RESPONSe i AdriaClim” 
 • dr. sc. Hrvoje Mihanović, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
  “Mjerenja u fizičkoj oceanografiji kao važan aspekt proučavanja klimatskih promjena u moru” 
 • prof. dr. sc. Borna Abramović, Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti
  “Promet i klimatske promjene” 
 • mr. sc. Sanja Grgurić, GEKOM – geofizikalno i ekološko modeliranje d.o.o.
  “Klimatsko potvrđivanje u skladu s Tehničkim smjernicama za pripremu infrastrukture za klimatske promjene u razdoblju 2021.–2027. (2021/ C373/01)”
 • prof. dr. sc. Dalibor Pudić, Hrvatska stručna udruga za plin, HSUP
  „Desetogodišnja analiza energetskog globalnog miksa i porast stakleničkih plinova“
 • izv. prof. dr. sc. Goran Krajačić, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, HATZ
  “Uloga Republike Hrvatske u ubrzavanju energetske tranzicije”
 • dr. sc. Ivana Presečki, Sveučilište u Zagrebu Geotehnički fakultet
  “Otpad i klimatske promjene” 
 • dr. sc. Dragana Dogančić, Sveučilište u Zagrebu Geotehnički fakultet
  “Samo mijena stalna jest – promjene klime tijekom Zemljine prošlosti”

 

Uz predavanja, članice HIS-a i njihovi partneri imali su priliku nazočnima predstaviti svoje aktivnosti i projekte na kojima aktivno sudjeluju u području istraživanja, zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i održivoga razvoja.

Također, sudionicima je predstavljen eksperimentalni bungalov od drvenih ostataka. Projekt je predstavio izv. prof. dr. sc. Vjekoslava Živkovića sa Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.  Nakon predstavljanja, sudionici su imali priliku razgledati eksperimentalni bungalov.

Hrvatski inženjerski savez je Danom inženjera otvorio temu „Klimatske promjene“ kojoj će se posvetiti u 2024. godini održavanjem konferencija, okruglih stolova i predavanja.

Ovogodišnja izmjena iskustva i predstavljanje inženjerskih rješenja putem održanih predavanja predstavlja platformu za proširivanje novih znanja, razmjenu ideja, informacija i inovacija, te služi kao poticaj konkretnom djelovanju u vezi s klimatskim promjenama kako bi Republika Hrvatska postala otpornija na njihove učinke i aktivno sudjelovala u globalnom naporu očuvanja okoliša.


Fotografije Dana inženjera možete vidjeti ovdje.

Vijesti
Comments are closed.