Počasni članovi

Mar 04, 2014

Sukladno Pravilniku o priznanjima i nagradama, Skupština HIS-a je na sjednici održanoj 4. 12. 2013. god. odlučila dodijeliti javno priznanje istaknutim pojedincima za poseban doprinos i unapređenje rada HIS-a, širenje ugleda HIS-a te promicanje inženjerske struke

 

IVO LEGIŠA, dipl.ing., počasni predsjednik HIS-a

Četiri je godine obnašao funkciju predsjednika HIS-a i to u teškim vremenima Domovinskog rata (1991.-1995.). Nakon proglašenja hrvatske samostalnosti, predsjednik Ivo Legiša je uspio očuvati djelovanje saveza i okupljanje svih inženjerskih struka i znanja na ostvarenju toga cilja. Istovremeno je bilo potrebno razvijati nove proizvode i otvarati nova tržišta nakon raspada bivše države, što je i danas aktualno.

Jedan je od osnivača Hrvatskog društva za goriva i maziva. U Društvu je obnašao čitav niz odgovornih funkcija. GOMA bilježi 50 godina postojanja i isto toliko vremena neprekinutog izlaženja stručnog časopisa Goriva i maziva. U pola stoljeća djelovanja organizirano je 46 međunarodnih stručno-znanstvenih simpozija, održani su brojni stručni seminari, rasprave okruglih stolova, izdano je nekoliko knjiga, priručnika, englesko-hrvatski naftni priručni rječnik i tiskano na tisuće zbornika simpozijskih stručnih radova i njihovih sažetaka. U navedenim aktivnostima gosp. Ivo Legiša je dao veliki doprinos.

 

Prof. dr. sc. JURE RADIĆ, počasni predsjednik HIS-a

Šesnaest je godina obnašao dužnost predsjednika HIS-a (1995.-2011.)
Dugogodišnji je predsjednik Hrvatskog društva građevinskih konstruktora, osnovanog prije 60 godina. Za svojeg je mandata dao poseban doprinos obnovi Doma, omogućio promoviranje djelatnosti članica kroz povijest, od osnivanja do tiskanja spomen – knjige HIS-a 2003.godine te pronašao mogućnosti uređenja novih poslovnih prostora za djelovanje članica HIS-a.

Hrvatsko društvo građe- vinskih konstruktora je nositelj programa stalnog stručnog usavršavanja odobrenog od strane Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske. Svake četvrte godine organizira se međunarodni znanstveno-stručni kongres i izdaju ne samo zbornici radova, već i čitav niz priručnika i udžbenika. U navedenim aktivnostima, gosp. Jure Radić ugradio je i svoj značajan stručni doprinos.

 

Na svečanoj sjednici 135 obljetnice HIS-a, uručena su priznanja počasnim članovima HIS-a:

Končar – Elektroindustrija d.d., priznanje uručenu gdinu. Darinku Bagi, Predsjedniku Uprave Konačara

Prikazujemo članak iz časopisa “Končarevac” objavljen povodom dodjele priznanja počasnog članstva u HIS-u.


 

 

 

 

 

 

 

 

Tvrtka DOK-ING d.o.o., priznanje uručeno gdinu. Vjekoslavu Majetić,  osnivaču i vlasniku

DOK-ING je hrvatska tvrtka u 100% privatnom vlasništvu, osnovana potkraj 1991. godine i registrirana za proizvodnju robotizirane i specijalizirane opreme.
DOK – ING je jedna od tvrtki koje su izrasle “​​iz kućne garaže”.
Osnovna nit vodilja tvrtke je bila razvijati i proizvoditi strojeve koji bi ljudima olakšali rad u posebno opasnim uvjetima.
Sjedište, proizvodni objekti i servis nalaze se na 15.000 četvornih metara površine u Zagrebu. Sekundarni proizvodni kapaciteti nalaze se u Slunju.  Zajedno s poslovnicom u SAD-u, postoji poslovnica u Južnoj Africi, DOK-ING Afrika, koja podržava program južnoafričkih rudnika.
Danas DOK-ING ima 220 zaposlenih, gotovo 170 u Zagrebu, još 30 u Slunju i do 20 u Južnoj Africi.
DOK-ING je razvio i predstavio i automobilski koncept električnog automobila DOK-ING XD – mali urbani električni automobil, luksuzan, ali jednostavan, koji predstavlja viziju korištenja tehnologije 21. stoljeća.

 

HIS
Comments are closed.