DAN INŽENJERA REPUBLIKE HRVATSKE 2020

Mar 11, 2020

DAN INŽENJERA REPUBLIKE HRVATSKE

Zagreb, 2. ožujka 2020.

 

Tema održanog Dana inženjera Republike Hrvatske 2020 bila je posvećena STEM-u, nedovoljno korištenom obrazovnom i razvojnom potencijalu hrvatskog društva

NEMA DOBROG OBRAZOVANJA NITI RAZVOJA BEZ STEM-a

”Nastavljamo sa politikom kontinuiteta i dinamiziranja promicanja važnosti i etike inženjerskog poziva. Prvenstveno što se tiče sustavne i trajne brige o cjelovitom životnom usavršavanju hrvatskih inženjera. To, između ostalog, obuhvaća daljnje poticanje formalnog i neformalnog te informalnog odnosno cjeloživotnog obrazovanja. Uz to namjeravamo postupno razvijati i druge aktivnosti godišnjeg karaktera kako bi hrvatska inženjerska struka objedinjena u 37 inženjerskih udruga, 9 podupirućih članova i više od 10.000 inženjera u zemlji i inozemstvu bila što vidljivija, prepoznatljivija i time uvažavanija u hrvatskom društvu i gospodarstvu,” naglasio je u svom uvodnom govoru dipl. ing. građ. Zdravko Jurčec, predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza na tradicionalnom Danu HIS – a održanom na Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u organizaciji HIS-a i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ).

 

 

Nakon obraćanja prof. dr. sc. Vladimira Andročeca predsjednika Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, suorganizatora Dana HIS-a, koji je u svom pozdravnom govoru istaknuo interes i doprinos HATZ-a inženjerstvu u Hrvatskoj općenito a posebno i kroz perspektivu tehnološke revolucije 4.0.

 

Skup su prigodno pozdravili u ime domaćina prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta i izv. prof. dr. sc. Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta, izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja glavni savjetnik ministrice  dr. sc. Marko Košiček, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja mr. sc. Željko Uhlir, u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednika HAZU-a akademika Velimira Neidhardta akademik Ignac Lovrek, tajnik razreda za tehničke znanosti  HAZU-a, izaslanik prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora  Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića Sanja Jerković, dipl. arh., pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

 

Glavna tema skupa

 

Glavna tema skupa bila je uloga STEM-a (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) u obrazovnom i razvojnom potencijalu hrvatskog društva.

‘Bez potrebnog udjela STEM-a u hrvatskom obrazovnom i razvojnom segmentu nema opstanka pa tako ni hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini,” upozorila je prof. dr. sc. Vjera Krstelj, predsjednica HIS-ovog odbora za FEANI, (European Federation of National Engineering Associations) pojasnivši da „riječ opstanak nije pretjerana, jer samo dobro obrazovani sa kompetencijama koje mogu koristiti u održivom razvoju osiguravaju opstanak u svojem okruženju i šire.“

 

Prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu napomenula je u okviru svojeg predavanja: STEM-Danas, da je izuzetno važno da se STEM obrazovanje, podloge i znanja uključe osim kod prirodnih i tehničkih znanosti i u području biomedicine i zdravstva,  biotehničkih znanosti kao i u još nekim interdisciplinarnim područjima unutar društvenih znanosti.

 

 

 

 

Dirk Bochar, glavni tajnik FEANI-a je istakao da FEANI, objedinjuje 34 nacionalne europske članice sa približno 6 milijuna inženjera u Europi, potiče na europskoj razini bolje profiliranje inženjera za potrebe europskog i svjetskog tržišta. Izuzetno važna inicijativa su evaluacije studijskih programa za FEANI EEED listu, izdavanje inženjerskih iskaznica kojima se osigurava mobilnost inženjera, te odgovarajuće EUR ING titule, kao brand u prepoznavanju inženjera sa potrebnim kompetencijama na tržištu.

 

 

 

”EYE Hrvatska (European Young Engineers), kao dio HIS-a,  je vrlo aktivna članica ove europske organizacije koja predstavlja 350.000 mladih europskih inženjera”, naglasio je Marin Dokoza, mag. ing. traff, nastavljajući:  ”Mladi europski inženjeri su se udružili kako bi zajedno utjecali na europske politike – odgovarajuće obrazovanje, mobilnost inženjera do pojednostavljenja zaposlenja diljem EU-a. Osigurali su organizaciju konferencije EYE  u svibnju 2021. u Zagrebu. Očekuju predstavnike iz 22 europske države”.

 

 

 

Žene u inženjerstvu i dalje predstavljaju manjinu, ali njihov broj raste i to je dobro, istaknula je u svom predavanju:  „Žene u inženjerstvu: iznimka ili pravilo“ Olga Štajdohar Pađen, dipl. ing.,  napominjući, da se nagomilani problemi na našem planetu neće moći riješiti bez inženjera. Potrebno je dakle i jako važno osigurati veći broj inženjera, a to znači uključivanje i većeg broja žena, putem bolje informacije o inženjerstvu tijekom školovanja.

 

 

 

 

Dr. Daniel Patrick Balestrini sa Sveučilišta u Regensburgu je predstavio projekt u koji žele uključiti i HIS. Istaknuo je važnost te mogućnosti kako da se dosegnuta razina znanja održi na razini potreba i kompetencija. Prisutnima je ukratko predstavio projekt: „Global Talent Mentoring“, putem kojeg nastoje u struku uključi što ranije veći broj talenata.

 

 

Svojim nadahnutim nastupom ovogodišnji Dan Inženejra Hrvatske obogatio je svojim nastupom vokalni amsambl Capella Odak, čiji su članovi i studenti Građevinskog fakulteta, uz Luku Petričića  na klaviru i pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić.

Vijesti
Comments are closed.