DAN INŽENJERA REPUBLIKE HRVATSKE 2019.

Feb 28, 2019

Tradicionalni Dan inženjera Republike Hrvatske svečano je obilježen dana 22. veljače 2019. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS) i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) kao suorganizatora te u gostoprimstvu Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Ovogodišnji Dan inženjera posvećen je usklađivanju inženjerskih ovlaštenja temeljem stečenih kompetencija radi ravnopravnog pristupa europskom tržištu rada.

“Želimo i tražimo da hrvatski inženjeri uživaju ista prava na europskom tržištu rada kao i njihove europske kolege te da se što ravnopravnije uključuju u projekte i poslove koji se na tom tržištu nude. Da bi željeno postala stvarnost, moramo se ubuduće kvalitetnije i ažurnije povezivati i koordinirati. Ovlaštenja se ubuduće i isključivo trebaju davati temeljem kompetentnosti. Hrvatski inženjerski savez (HIS), s više od 20.000 inženjera u zemlji i inozemstvu putem svojih 37 inženjerskih udruga te članstva HIS-a u europskom udruženju (FEANI), koji objedinjuje 34 nacionalne europske članice (približno 3,5 milijuna inženjera u Europi), predstavlja kompetentnu adresu i platformu da se ova problematika rješava na sustavan, kvalitetan i svrsishodan način. Uštedjet ćemo vrijeme te postići veću razinu pouzdanosti i sigurnosti ako u raspored ovlasti za domaće stručnjake tehničke struke, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu, uključimo tehnološki prihvatljiv i pouzdan sustav, posebno u današnje vrijeme kada se kompetencije gotovo danomice mijenjaju i usklađuju. Prava sinergija u STEM području slijedi iz usklađenosti ovlasti, znanja i kompetencija“, naglasila je prof. dr. sc. Vjera Krstelj, predsjednica HIS-a, kojoj je povodom 25. godišnjice osnutka i djelovanja Zagrebače udruge geodeta predsjednik Bruno Pacadi, dipl. ing. geod. uručio posebno priznanje za predstavljanje i afirmaciju inženjerskih struka od strane HIS-a i zahvalio na primanje u članstvo HIS-a.

Prof. dr. sc. Vladimir Andročec, predsjednik HATZ-a, ukazao je da tehnološka revolucija 4.0 nosi za sve inženjere, pa tako naravno i za hrvatske, kako blagodati tako i rizike, kojih treba bit svjestan, prihvatiti ih, ali i o njima sustavno promišljati.

Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu osvrnuo se na inovacije kao 3. misiju Sveučilišta, dok se prof. dr. sc. Bruno Zelić, predsjednik Vijeća tehničkog područja Sveučilišta u Zagrebu i predsjedatelj Savjeta centara HATZ-a, u svom izlaganju zapitao „trebaju li uopće Hrvatskoj ovlašteni kemijski inženjeri“.

Zdravko Jurčec, dipl. ing., predsjednik Društva građevinskih inženjera Zagreba, predstavio je regulirane profesije na primjeru građevinske struke.

Vijesti s Dana inženjera Republike Hrvatske objavili su sljedeći mediji:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/trazimo-da-hrvatski-inzenjeri-uzivaju-ista-prava-na-europskom-trzistu-rada-kao-i-njihove-europske-kolege/8409005/

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/hrvatski-inzenjerski-savez-obiljezio-svoj-dan-zahtjevom-za-promjenama-u-sustavu-ovlastenja/8410262/

https://www.vecernji.hr/vijesti/ista-prava-za-hrvatske-inzenjere-na-eu-trzistu-rada-1302607

http://www.glas-slavonije.hr/391362/1/Ista-prava-za-inzenjere-u-EU-u

https://www.obavjestajac.hr/1655994/trazimo-da-hrvatski-inzenjeri-uzivaju-ista-prava-na-europskom-trzistu-rada-kao-i-njihove-europske-ko

https://lider.media/ukratko/dan-inzenjera-hrvatske-posvecen-ravnopravnosti-na-europskom-trzistu-rada/
  

 
Vijesti
Comments are closed.