Poruka predsjednice 2015

Mar 14, 2015

Hrvatski inženjerski savez je u organizaciji sa Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske, pod pokroviteljstvom Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti obilježio:

DAN INŽENJERA REPUBLIKE HRVATSKE

02.03.2015.

Organizacija i objavljivanje prvog dana DANA INŽENJERA REPUBLIKE HRVATSKE je popraćeno velikim odobravanjem od strane kolegica i kolega inženjera i vrlo uglednih prisutnih uzvanika kojima se zahvaljujemo na podršci. Sa zadovoljstvom napominjemo da su uslijedile mnoge čestitke na organizaciji i promociji inženjera ovim putem. Događaj su donekle popratili mediji, a o svemu više možete saznati u “Kalendar događanja”

Odlukom skupštine HIS-a Dan inženjera obilježavati će se 2. ožujka svake tekuće godine, u spomen dana osnutka “Kluba inžinirah i arhitektah u Zagrebu” 2. 3. 1878. godine.

Obilježavanjem DANA INŽENJERA upozoravamo širu javnost na mogućnosti inženjerskih struka u rješavanju problema i njihovu povijesno poznatu i primjenjivanu sposobnost prilagođavanja svojih metoda i tehnologija sa željama i ciljevima duštva u razvoju.

HIS u skladu sa svojom strategijom doprinosi prvenstveno podršci i prepoznavanju važnosti i kompetentnosti inženjerskih profesija u gospodarstvu i razvoju u širem smislu, te unapređenju kvalitete rada i življenja u najboljoj mogućoj ravnoteži sa okolinom i okolišem.

U posljednje vrijeme uvelike zabrinjava nedovoljno korištenje inženjera i oduvijek kvalitetnog inženjerskog doprinosa bitnim odlukama u društvu. Posljedično tome jasno je vidljivo kočenje razvoja tehnologije i gospodarstva.

Struktura i kvaliteta visokog obrazovanja u Europi je danas lakše uporediva. Neoprostivo je iskazivanje nazadovanja naših obrazovnih programa, te silaznog statusa Hrvatskih obrazovnih institucija na listi usporednih kvaliteta visokoobrazovnih institucija/programa u EU i šire. Možda ne uvijek realna ocjena, možda niža zbog nedovoljne podrške informacijama pri ocjenjivanju, u konačnosti rezultira lošim statusom prikaza kvalitete izlaznih znanja naših stručnjaka.

HIS nastoji i uspijeva doprinjeti gradnji povjerenja u kvalitetu obrazovanja inženjera  i kompetencija u području inženjerskih struka, a time osigurava i poželjnu mobilnost koja omogućuje zapošljavanje i mobilnost potrebnu općem razvoju Europske unije, a time i Hrvatske. Inženjeri koji su završili studije prihvaćene na INDEX listi mogu dobiti Europsku inženjersku iskaznicu – EngineerIng Card – čime im je olakšana mobilnost/zapošljavanje u skladu sa Europskom direktivom. Internacionalizacija, harmonizacija kompetencija i poznavanje mogućnosti inženjerskih struka i profesija je ključno rješenje u ostvarivanju bolje budućnosti.

Radi toga HIS će nastojati sve češće i glasnije podsjećati na potencijal inženjerskih profesija i ukazivati na propuste, tamo gdje se to nedovoljno koristi.

Prof.dr.sc. Vjera Krstelj

Novosti
Comments are closed.