Poruka predsjednice 2015

Feb 09, 2015

Pozivamo inženjere svih struka i profesija, poduzetnike, znanstvenike i vas koji donosite odluke o politici razvoja i gospodarstvu, te studente tehničkih visokih učilišta, pridružite nam se u konferencijskoj  dvorani u Vukovarskoj 78 (Ministarstva gospodarstva u Zagrebu),  gdje će se u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, pod pokroviteljstvom Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti, Razreda za tehničke znanosti, putem predavanja u svrhu poticanja rasprave o značaju inženjerskih profesija, obilježiti:

DAN INŽENJERA REPUBLIKE HRVATSKE

02.03.2015.

Odlukom skupštine HIS-a Dan inženjera Hrvatske obilježavati će se 2.ožujak tekuće godine, u spomen dana osnutka “Kluba inžinirah i arhitektah u Zagrebu” 2.3 1878. godine, a koji je mjenjajući ustrojbene oblike i nazive 1992. godine  nazvan Hrvatski inženjerski savez, ali i dalje kao u predhodnom stotridesetsedmogodišnjem razdoblju, usmjeren ka ujedinjavanju tehničkih snaga radi općeg napretka.

Obilježavanjem DANA INŽENJERA upoznajmo bolje mogućnosti inženjerskih struka u rješavanju problema i njihovu povijesno poznatu i primjenjivanu sposobnost prilagođavanja svojih metoda i tehnologija sa željama i ciljevima duštva u razvoju.

HIS u skladu sa svojom strategijom doprinosi prvenstveno podršci i prepoznavanju važnosti i kompetentnosti inženjerskih profesija u gospodarstvu i razvoju u širem smislu, te unapređenju kvalitete rada i življenja u najboljoj mogućoj ravnoteži sa okolinom i okolišem.

U posljednje vrijeme uvelike zabrinjava nedovoljno korištenje inženjera i oduvijek kvalitetnog inženjerskog doprinosa bitnim odlukama u društvu. Posljedično tome jasno je vidljivo kočenje razvoja tehnologije i gospodarstva.

Europa još uvijek prolazi ekonomsku i financijsku krizu. Kompetentnost, koju može osigurati samo odgovarajuće visoko obrazovanje je jedino rješenje za premošćavanje ove loše gospodarstvene situacije u kojoj se nalazimo. HIS, putem svojih inženjerskih resursa treba i može pomoći doprinoseći prepoznatljivosti visokog obrazovanja kao nezaobilaznog dijela izlaza iz krize.

Struktura i kvaliteta viskog obrazovanja u Europi je danas lakše uporediva i sve više kompatibilna. Neoprostivo je iskazivanje nazadovanja naših obrazovnih programa, te silaznog statusa Hrvatskih visokoobrazovnih institucija na listi usporednih kvaliteta visokoobrazovnih institucija/programa u EU i šire. Možda ne uvijek realna ocjena, možda niža zbog nedovoljne podrške informacijama pri ocjenjivanju, u konačnosti rezultira lošim statusom prikaza kvalitete izlaznih znanja naših stručnjaka. Jedna od posljedica je oprez pri investiranju u zemlju u kojoj se ne očekuje kvalitetan kadar i podrška realizaciji investicija, koje se većinom oslanjaju na napredne tehnologije u interesu isplativosti.

HIS nastoji i uspjeva doprinjeti gradnji povjerenju u kvalitetu obrazovanja inženjera čime doprinosti boljoj usporedivosti obrazovanja, ishoda učenja i komptencije u području inženjerskih struka, a time osigurava i poželjnu mobilnost koja omogućuje zapošljavanje i mobilnost potrebnu općem razvoju Europske unije, a time i Hrvatske.

Inženjeri koji su završili studije u Hrvatskoj mogu dobiti Europsku inženjersku iskaznicu – EngineerIng Card – čime im je olakšana mobilnost/zapošljavanje u skladu sa Europskom direktivom. HIS izdaje iskaznice temeljem ovlaštenja od FEANI-a, te evaluacije obrazovanja u skladu sa uvjetima koji su dogovoreni u postupku priznavanju inženjerske profesije uključivanjem inženjerskih programa na FEANI Index listu. (više: INŽENJERSKA ISKAZNICA).

Internacionalizacija, harmonizacija kompetencija i poznavanje mogućnosti inženjerskih struka i profesija je ključno rješenje u ostvarivanju bolje budućnosti.

Očekujemo vaš doprinos i sudjelovanje

Prof.dr.sc. Vjera Krstelj

 

HIS
Comments are closed.